Tomàs Torras i Costa



Sala d'Exposicions Dependències Municipals Platja de Calafell - Sant Pere 37-39 - Exposició de dibuixos i pintures de T. Torras i Costa i Christina Schäfer de l'1 al 15 de juny de 2010.

Aquest escrit fou llegit per Josep Fàbrega - 1er Premi Jordi Pàmies de Poesia, 2009 - en la vetllada organitzada per el "Raïm de poesia" d'Artés, encapçalant la presentació del llibre "Imatges i Paraules" en el Centre Civic d'Artés el dia 25 d'abril de 2010.

Presentació de Imatges i paraules , de Tomàs Torras i Beatrice Nyffenegger

Avui els amics del Raïm de Poesia tenim la gran sort de poder assistir a un espectacle poc habitual: Se'ns presenten dues sensibilitats ben diferents, dues parelles d'ulls i dos cors que s'enfronten a un paisatge i que el llegeixen, que el converteixen en imatge.

El Tomàs en fa un quadre, un quadre d'una delicadesa exquisida, amb mil detalls, amb tots els detalls que el defineixen i que el fan viu, ben viu, davant nostre. No importa on era, on és, realment l'espectacle, perquè ara el tenim aquí, damunt d'un full, transformat en línies, en punts, en colors. El Tomàs llegeix un paisatge, un cos, el joc d'uns cossos i els pinta amb tota la força que els feia vius i que els fa vius en el quadre. Mireu-los bé, fixeu-vos en cada detall, en cadascuna de les línies que els perfilen... Mireu-los i admireu-los!

La Beatrice s'enfronta als mateixos paisatges, als mateixos cossos, a les mateixes sensacions i emocions i les transforma en poemes; també en fa una obra d'art, però sense paleta ni pinzells, només amb la paraula. Què és més fàcil?, què és més difícil? Nosaltres no sabríem fer ni una cosa ni l'altra.

Mireu-vos una qualsevol de les imatges; la del Poble Vell de Súria, per exemple. No sé si el coneixeu, però jo que m'he pelat els genolls en aquelles llambordes plenes de bonys, jo, que m'he esgarrinxat braços i cames per abastar una magrana en els pendissos de rere cal Bató, hi llegeixo els batecs de totes les vides que hi han crescut i rigut i plorat. I quan ella, l'artista de la paraula, en captura els ocells i els converteix en pensaments i en somnis, quan cada un es fa silenci i plor, sento com l'enyorança em rosega la voluntat. (llegir el poema p. 43)

El que fan la Beatrice i el Tomàs només és a l'abast dels veritables artistes, i avui són tots dos aquí per a oferir-nos les seves creacions. Felicitem-nos-en.

Exposició de pintures del "Grup 5 al blanc" a la Casa del Poble, Blanes del 27 de març al 11 d'abril de 2010

Aula de Cultura Caixa Penedès, Igualada Rambla Sant Isidre 22. Exposició de pintures del "Grup 5 al blanc" grup de pintors de la Catalunya Central, del 19 de decembre de 2009 al 3 de gener de 2010.

Participació en el VI Saló Internacional d'Arts Plàstiques- Saló d'hivern a sant Joan les Fonts del 28 de novembre al 6 de desembre de 2009.

Aula de Cultura Caixa Penedès, Igualada Rambla Sant Joan 22, del 30 d'octubre al 15 de novembre de 2009. Exposició dibuixos i pastels de T. Torras i Costa

Presentació del llibre "Imatges i paraules" de Tomàs Torras i Beatrice Nyffenegger, junt amb una exposició retrospectiva de T. Torras i Costa al Centre Cultural Joan Masats de Castellbell i el Vilar, del 13 al 29 d'agost de 2009.

Exposició i presentació del "Grup 5 al blanc" grup de pintors del Moianés a la Sala d'Exposicions "El Casal" de Moià, del 27 de juliol al 9 d'agost de l'any 2009.

Imatges i paraules

Regió7 | Divendres, 12 de Juny del 2009

IMATGES I PARAULES

Sala d'Exposicions El Cercle. Carrer Barreres, 1. La inauguració tindrà lloc a les 8 de la tarda. Horaris de visita: de dilluns a diumenge, de 6 a 8 de la tarda.

Dibuixos de Tomàs Torras i poemes de Beatrice Nyffenegger formen el llibre Imatges i paraules. L'exposició mostra el resultat d'aquesta conjunció de potències creatives. Torras manifesta un sentiment especial per la totalitat de les seves obres, en les quals els sentiments tenen un pes específic innegable. Nyffeneger fa fluir les seves paraules als dibuixos amb una gran capacitat poètica i, per tant, creadora. La mostra s'inaugura avui.

© torrasicosta.net